NANCY’S SWEET HOME
Είναι κάτι στιγμές που ένα πληθωρικό γλυκό περιστρέφεται στη φαντασία σου ξανά και ξανά... Που θέλεις να το μοιραστείς με φίλους ή να θυμη-θείς τη νοσταλγική χειρονομία να σ’ το προσφέρει με χαμόγελο η ίδια η δημιουργός του. Τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πλατεία Ηρώων, στου Ψυρρή, στο Σερμπετόσπιτο της Νάνσυς. Καμία περιγραφή –όσο τέλεια και αν είναι– δεν μπορεί να αποτυπώσει τη θετική ενέργεια που αποπνέει αυ-τό το... πολύβουο γλυκοπωλείο, εκτός αν το ζήσει... Νάνσυ, η εμπνεύστριά του, η φίλη σου, η λάτρης της ζαχαροπλαστικής τέχνης. Και Σεραφείμ, ο οικοδεσπότης και συνοδοιπόρος της, που πρώτος θα σε υποδεχτεί με το επιβλητικό ανάστημα και το ζεστό χαμόγελό του στην πόρτα, θα σε βοη-θήσει μαζί με το ευγενικό προσωπικό να βρεις το τραπέζι που τόσο επι-θυμείς (αξίζει τον κόπο να περιμένεις), κι εκείνος που θα σε ξεπροβοδίσει κερνώντας σε τη χαρακτηριστική old fashioned καραμέλα τριαντάφυλλο όταν πλέον αποφασίσεις να φύγεις με μια γλυκιά ανάμνηση! Η ματιά μας εδώ πέφτει «λαίμαργα» στη βιτρίνα με τα τόσα ταψιά, μπολ και βαζάκια με τις λιχουδιές που φτάνουν κατευθείαν από το εργαστήριο, όπου έχουν φτιαχτεί με τα πιο αγνά υλικά. Καζάν ντιπί, φραουλόπιτα, εκμέκ πολίτικο μεμαστιχωτό παγωτό καϊμάκι, προφιτερόλ, κιουνεφέ με βουβαλίσια κρέμα και πόσα άλλα... αφενός εκπληρώνουν την επιθυμία για γλυκό, αφετέρου γίνονται εθιστικός λόγος για να ξανάρθουμε! Ειδικά έτσι όπως προσγειώ-νονται οι πληθωρικές μερίδες μπροστά μας δεν μας αφήνουν περιθώριο να αντισταθούμε! Πάνω από 40 σπιτικές, μυστικές συνταγές και πόσες ακόμα που αναδύονται κάθε τόσο από το... συρτάρι της Νάνσυς, η οποία διαρκώς πειραματίζεται! Σε όλα αυτά πρόσθεσε το vintage σκηνικό και τον νεαρόκοσμο που κατακλύζει τα τραπεζάκια μέσα και έξω... και τότε είναι σίγουρο ότι θα νιώσεις αμέσως φιλοξενούμενος σε ένα σπίτι που στάζει... σερμπέτι!
Ακαταμάχητο δίδυμο και στο μαγαζί και στη ζωή, η Νάνσυ και ο Σεραφείμ είναι οι οικοδεσπότες μας σε αυτό το νοσταλγικό γλυκοπωλείο που στάζει... μέλι! Από μικρό κοριτσάκι η Νάνσυ θυμάται τον εαυτό της δίπλα στην Πολίτισσα γιαγιά της να «απο- μνημονεύει» τις συνταγές, τις οποίες κρατάει ζωντανές στη μνήμη της από τότε...Μπορεί αργότερα να την κέρδισε η Ιταλική Φιλολογία και να έβαλε πλώρη για τη Ρώμη,όμως τη ζαχαροπλαστική δεν την απαρνήθηκε ποτέ! Το 1996 ήταν η χρονιά που άρχι-σε να ασχολείται... επαγγελματικά και δεν άργησε να κάνει σταδιακά όλη την Αθήνα ναμιλάει για τα γλυκά της! Μαζί με τον Σεραφείμ –σύντροφο στη ζωή και «μέντορά» της–άνοιξαν τα φτερά τους και δημιούργησαν πριν από δύο χρόνια το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυς, στην καρδιά του Ψυρρή, όπου υποδέχονται καθημερινά χιλιάδες φίλους και θαυμαστές των γλυκών πειρασμών, ενώ το κουκλίστικο γλυκοπωλείο, που βρίθει από κόσμο όλες τις ώρες της ημέρας, ήδη κινείται στη σφαίρα του... αστικού «μύθου»!
Athens Magazine
By Titi Velopoulou - Photos: Eleanna Kourkoulopoulou
http://www.athensmagazine.gr