01
Sep

Athens Magazine - Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυς

by

NANCY’S SWEET HOME

Είναι κάτι στιγμές που ένα πληθωρικό γλυκό περιστρέφεται στη φαντασία σου ξανά και ξανά... Που θέλεις να το μοιραστείς με φίλους ή να θυμη-θείς τη νοσταλγική χειρονομία να σ’ το προσφέρει με χαμόγελο η ίδια η δημιουργός τουΤότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πλατεία Ηρώωνστου Ψυρρήστο Σερμπετόσπιτο της ΝάνσυςΚαμία περιγραφή όσο τέλεια και αν είναι– δεν μπορεί να αποτυπώσει τη θετική ενέργεια που αποπνέει αυ-τό το... πολύβουο γλυκοπωλείοεκτός αν το ζήσει... Νάνσυη εμπνεύστριά τουη φίλη σουη λάτρης της ζαχαροπλαστικής τέχνηςΚαι Σεραφείμ, ο οικοδεσπότης και συνοδοιπόρος τηςπου πρώτος θα σε υποδεχτεί με το επιβλητικό ανάστημα και το ζεστό χαμόγελό του στην πόρταθα σε βοη-θήσει μαζί με το ευγενικό προσωπικό να βρεις το τραπέζι που τόσο επι-θυμείς (αξίζει τον κόπο να περιμένεις), κι εκείνος που θα σε ξεπροβοδίσει κερνώντας σε τη χαρακτηριστική old fashioned καραμέλα τριαντάφυλλο όταν πλέον αποφασίσεις να φύγεις με μια γλυκιά ανάμνησηΗ ματιά μας εδώ πέφτει «λαίμαργα» στη βιτρίνα με τα τόσα ταψιά, μπολ και βαζάκια με τις λιχουδιές που φτάνουν κατευθείαν από το εργαστήριοόπου έχουν φτιαχτεί με τα πιο αγνά υλικάΚαζάν ντιπίφραουλόπιταεκμέκ πολίτικο μεμαστιχωτό παγωτό καϊμάκιπροφιτερόλκιουνεφέ με βουβαλίσια κρέμα και πόσα άλλα... αφενός εκπληρώνουν την επιθυμία για γλυκόαφετέρου γίνονται εθιστικός λόγος για να ξανάρθουμεΕιδικά έτσι όπως προσγειώ-νονται οι πληθωρικές μερίδες μπροστά μας δεν μας αφήνουν περιθώριο να αντισταθούμεΠάνω από 40 σπιτικές, μυστικές συνταγές και πόσες ακόμα που αναδύονται κάθε τόσο από το... συρτάρι της Νάνσυςη οποία διαρκώς πειραματίζεταιΣε όλα αυτά πρόσθεσε το vintage σκηνικό και τον νεαρόκοσμο που κατακλύζει τα τραπεζάκια μέσα και έξω... και τότε είναι σίγουρο ότι θα νιώσεις αμέσως φιλοξενούμενος σε ένα σπίτι που στάζει... σερμπέτι!

Ακαταμάχητο δίδυμο και στο μαγαζί και στη ζωήη Νάνσυ και ο Σεραφείμ είναι οι οικοδεσπότες μας σε αυτό το νοσταλγικό γλυκοπωλείο που στάζει... μέλιΑπό μικρό κοριτσάκι η Νάνσυ θυμάται τον εαυτό της δίπλα στην Πολίτισσα γιαγιά της να «απο- μνημονεύει» τις συνταγέςτις οποίες κρατάει ζωντανές στη μνήμη της από τότε...Μπορεί αργότερα να την κέρδισε η Ιταλική Φιλολογία και να έβαλε πλώρη για τη Ρώμη,όμως τη ζαχαροπλαστική δεν την απαρνήθηκε ποτέΤο 1996 ήταν η χρονιά που άρχι-σε να ασχολείται... επαγγελματικά και δεν άργησε να κάνει σταδιακά όλη την Αθήνα ναμιλάει για τα γλυκά τηςΜαζί με τον Σεραφείμ –σύντροφο στη ζωή και «μέντορά» τηςάνοιξαν τα φτερά τους και δημιούργησαν πριν από δύο χρόνια το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυςστην καρδιά του Ψυρρήόπου υποδέχονται καθημερινά χιλιάδες φίλους και θαυμαστές των γλυκών πειρασμώνενώ το κουκλίστικο γλυκοπωλείοπου βρίθει από κόσμο όλες τις ώρες της ημέραςήδη κινείται στη σφαίρα του... αστικού «μύθου»!

 

Athens Magazine

By Titi Velopoulou - Photos: Eleanna Kourkoulopoulou 

http://www.athensmagazine.gr